Nuoret - liikunta - rahoitus, Susen lounastilaisuus 20.3.2025

20.3.2025

Apulaisprofessori Arja Sääkslahti: Aikuiset mahdollistavat tai estävät lasten liikkumisen

Lasten liikkumisen kannalta on oleellista ovatko vanhemmat mahdollistamassa vai estämässä sitä. Tämä oli Jyväskylän yliopiston apulaisprofessori Arja Sääkslahden ydinviesti, kun hän oli puhumassa Suomen Urheilujohtajasenioreiden maaliskuisessa lounastilaisuudessa Helsingissä.

Paikalla oli noin 40 yhdistyksen jäsentä, jotka pitivät yllä innostunutta keskustelua alustuksen jälkeen. Kommenttipuheenvuoron tilaisuudessa käytti HKV:n valmennuspäällikkö Olli Pulkkanen.

Sääkslahden alustuksen otsikkona oli lasten ja nuorten liikkuminen nyky-Suomessa. Hän kävi läpi muun muassa lasten fyysistä aktiivisuutta ja motorisia taitoja. Hänen mukaansa perheiden tuki lasten ja nuorten liikkumiselle on ensisijaista.

Lasten pitäisi Sääkslahden mukaan liikkua kolme tuntia päivässä, josta yksi tunti pitäisi olla vauhdikkaampaa ja kaksi tuntia kevyempää, vaikka reipasta ulkoilua. Hänen mukaansa kolme tunnin tavoite toteutuu aika hyvin, mutta vauhdikkaan tunnin lisäämisen kanssa on parantamisen varaa.

- Lapsi on luotu liikkumaan, ei paikallaan olemaan. Jo vauva-aikana pitäisi olla mahdollisuus liikkua ja käyttää tilaa, Sääkslahti kiteytti.

Hänen mukaansa päiväkotipäivän jälkeen 73 prosenttia lapsisista ulkoilee vähintään puoli tuntia, viikonloppuna 37 prosenttia vähintään kaksi tuntia.

- Perheissä, joissa ulkoillaan paljon arkipäivinä, ulkoillaan ja liikutaan paljon myös viikonloppuina. Lisäksi perheiden yhdessä liikkuminen lisää lapsen fyysistä aktiivisuutta, tukee motoristen taitojen kehittymistä ja vahvistaa pätevyyden tunnetta, Sääkslahti luetteli.

Hän alleviivasi motoristen taitojen kehittymisen edellyttävän tilaa liikkua erilaisissa paikoissa eri vuodenaikoina. Varhaiskasvatusyksiköissä ja kouluissa fyysiseen aktiivisuuteen vaikuttavissa olosuhteissa on kuitenkin merkittäviä eroja.

- Kansainvälisiä väestötasoisia vertailututkimuksia ei ole, mutta yksittäisten tutkimushankkeiden perusteella näyttäisi siltä, että suomalainen/skandinaavinen vahva ulkoilukulttuuri on omaehtoista, perhelähtöistä ja fyysisesti aktiivista. Tämä on omiaan lisäämään lasten fyysisen aktiivisuuden määrää ja motoristen taitojen kehittymistä, Sääkslahti totesi.

Urheiluseuraharrastaminen alkaa apulaisprofessorin mukaan 64 prosentilla ennen kouluikää. Aloittaminen on itse asiassa jonkun verran aikaistunut: noin kymmenen vuotta sitten seuratoimintaan mentiin noin seitsemän ikävuoden kohdalla, mutta muutaman vuoden jälkeen aloitusikä oli laskenut lähes vuodella. Suosituimmat lajit ovat olleet jalkapallo, uinti, tanssi ja voimistelu.

Taitavat tenavat -tutkimuksen (3-7-vuotiaat) mukaan lasten motoristen taidot vaihtelevat jonkun verran asuinpaikasta riippuen. Maaseudulla asuvien lasten taidot ovat paremmat, kun niitä on verrattu pääkaupunkiseudulla, kaupungeissa tai taajamissa asuvien lasten taitoihin.

Sama tutkimus kertoo Sääkslahden mukaan sen, että pääkaupunkiseudulla sekä tytöt että pojat harrastavat liikuntaa muualla maassa asuvia enemmän. Toisaalta maaseudulla asuvat lapset ulkoilevat keskimäärin enemmän kuin muualla asuvat.

- Mutta koululaisten Move-tutkimus kertoi maaseudun lasten tilanteen huonontuneen, Sääkslahti sanoi.

"Nuorena tullaan ja lähdetään?"

Kommentoija Pullkkanen toi esiin muassa sen ongelman, että vaikka seuraan tullaan mukaan nuorena, aika paljon on myös poistumista nuorena. Tosin keskustelussa myös haastettiin edellä mainittua. Sääkslahden mukaan asiasta ei ole tutkittua näyttöä.

Keskustelua käytiin myös nykyään yleistyneiden ja nuorten suosiossa olevien punttisalien roolista - puolesta ja vastaan. Erilaisia näkemyksiä esitettiin vaikkapa siitä, kuinka sosiaalista salitoiminta on.

Saleihin liittyen esille nousi myös mahdollinen yhteistyö perinteisten seurojen kanssa.

Nykyään melkein trendinä rakennetaan suurpäiväkoteja, joissa lasten liikkumiselle ei kuitenkaan ole riittävästi tilaa. Sääkslahden mukaan tähän on haluttu vaikuttaa rakennusmääräyksien muutoksilla, mutta tie on pitkä.

Kaiken ongelmienkin keskellä Sääkslahti sanoi lohdullisesti: tärkeintä on, että aikuiset antavat lapsille tilaa ja aikaa, rahaa ei tarvita.

teksti: Harri Järvinen
kuvat: Suse arkisto

SUSE:n lounastilaisuus kiinnosti jälleen